VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Limburgse starters kunnen duurdere woning kopen

Geplaatst op: 12-12-2019, 10:37:02

Het provinciebestuur gaat de limiet voor een starterslening verder verhogen.

Momenteel wordt de lening verstrekt bij een maximale koopprijs van 185.000 euro voor een huis. Dat wordt waarschijnlijk opgetrokken naar 210.000 euro.

Verhogen
Dat blijkt uit het antwoord op schriftelijke vragen van de fractie van Lokaal-Limburg. Die wilde het bedrag verhogen naar 220.000 euro.

Stijgende prijzen
De partij pleitte voor de verhoging vanwege de stijgende prijzen van koopwoningen. Het provinciebestuur vindt ook dat die stijging \"een verhoging rechtvaardigt en de vastgestelde prijs niet meer actueel is\". In het eerste kwartaal van 2020 komt het provinciebestuur met een uitgewerkt voorstel over hoe de succesvolle starterslening precies wordt aangepast.

Maatwerk
Overigens wordt uit het antwoord van het provinciebestuur ook duidelijk dat dit jaar al in zes gemeenten een hogere lening is gegeven omdat de huizenprijzen daar fors zijn gestegen. Dit \"lokaal maatwerk\" is toegepast in Mook en Middelaar, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Nederweert, Maasgouw en Roermond.

20 procent
De starterslening biedt mensen de mogelijkheid om toch een huis te kopen als ze dat niet volledig door de bank gefinancierd krijgen. Zij hoeven pas na drie jaar rente en aflossing te betalen. Via de lening wordt maximaal 20 procent van de waarde van de woning gefinancierd. Bij de huidige regeling gaat het om maximaal 37.000 euro. Bij een verhoging naar 210.000 euro om ten hoogste 42.000 euro.

Afspraak
Aan de starterslening doen 28 van de 31 Limburgse gemeenten mee. De afspraak is dat de provincie 75 procent van de lening voor haar rekening neemt, een gemeente 25 procent. Heerlen, Maastricht en Valkenburg zijn de enige drie gemeenten die momenteel niet meedoen.

Motie
Heerlen doet niet mee vanwege de lage huizenprijzen waardoor een starter ook zonder regeling een huis kan kopen. Maar begin november heeft de gemeenteraad een motie aangenomen om toch aan te sluiten.

Weinig animo
Maastricht doet officieel wel mee maar heeft onvoldoende budget uitgetrokken voor het verlenen van de leningen. In 2020 wil Maastricht wel weer meedoen, zo meldt het provinciebestuur. Valkenburg is gestopt omdat er te weinig animo was bij de starters in de gemeente. Maar ook die gemeente gaat hernieuwde deelname alsnog bekijken.

In december 2018 werd de grens om voor een starterslening in aanmerking te komen al opgetrokken van 173.000 naar 185.000 euro. Dat gebeurde op initiatief van toenmalig VVD-statenlid Anton Kirkels. Ook toen was het argument de stijgende prijs van koopwoningen.

 

Bron: bijdrage van Jean van Hoof van 11 december 2019 op www.1limburg.nl

Vorige pagina